Sunday, June 15, 2008

كالاماري مقلي


مين مش بيحب المأكولات البحرية؟

قليل جداً من الناس اللي مابيحبوش السمك والجمبري... طبعاً بغض النظر عن النباتيين... ولو إني أعرف نباتيين ما ياكلوش الفراخ واللحوم ومنتجات الألبان.. بس بياكلوا السمك

المهم بعيداً عن التصنيفات دي... أنا عارفة إني أتأخرت أوي أوي المرة دي في تقديم وصفة جديدة... وكنت قايلة من المرة اللي فاتت إنها حتكون مفاجأة... وزي ما وعدتكم... المرة دي حعمل خلطة مفتكسة شوية للكالاماري المقلي... ودي أول مرة أقدم فيها طبق بحري... وإن شاء الله مش آخر مرة... يللا شوفوا كده وابتدوا جربوا

المقادير

خمس قطع كالاماري* تم تنظيفه (ما يعادل كيلو إلا ربع تقريباً)

3 كوب ماء متوسط

6 ملاعق دقيق أبيض

مسطردة

كاري هندي

ملح

فلفل أسود

بصلة مبشورة

ثوم مفروم

زيت للقلي

3 أكواب دقيق أبيض (ما قبل القلي)


الأدوات المستخدمة

طاسة عميقة وكبيرة للتحمير

مقصوصة للتقليب

طبق سرفيس كبير عليه ورق مطبخ ليشرب زيت التحمير

كوبين لمعيار الماء ومعيار دقيق التتبيل

ملعقة طعام

مطحنة لفرم البصل والثوم

الطريقة

يغسل الكالاماري مرة أخرى جيداً بالماء ويصفى

يفتح بسكين حاد بحيث يصبح مستوياً ومبطط

يقطع بالطول لشرائح ليست بالعريضة جداً أو الرفيعة جداً زي ما بنشوفه معمول بالضبط

في سلطانية عميقة نضع 3 أكواب ماء وملاعق الدقيق ونقلبهم جيداً حتى يذوب الدقيق في الماء ويصبح الخليط متماسك قليلاً، ثم نضيف المسطردة ونكمل تقليب حتى يصبح لون الخليط أصفر غامق

نضيف البصل والثوم المفرومين، الملح، الفلفل الأسود، والكاري ونقلب جيداً

نضع الكالاماري المقطع إلى الخليط ونمزجه جيداً بيدينا حتى يصبح لونه مصفراً

نغطي طبق الخليط جيداً ونضعه في الثلاجة لمدة لا تقل عن ساعتين ولا تزيد عن 5 ساعات، ضروري جداً أن نغطي السلطانية أو الإناء العميق حتى لا تنتشر رائحة الزفارة في الثلاجة

نحضر أكواب الدقيق في طبق مسطح كبير (سرفيس) ونحضر الخليط من الثلاجة، ثم نضع الزيت على نار عالية

نغمر كل قطعة من الكالاماري بالدقيق على حدة ثم نضعها في الطاسة، ونكرر هذه العملية حتى تنتهي الكمية

نرفع الكالاماري عندما يصبح لونه ذهبياً ويوضع على طبق مسطح كبير (عليه ورق مطبخ) ليشرب الزيت

يقدم في طبق كبير مع سلطة طحينة أو أي صوص نحبه... وكده نقدر ننقنق براحتنا

وبالهنا والشفا... ياريت يا جماعة اللي يجرب يكتب لي تعليق ويقول إيه النظام

المرة الجاية مش حتأخر بإذن الله

* يباع كيلو الكالاماري بدءاً من 17 جنيه للكيلو وحتى 22 جنيه ويوجد منه المجمد (مستورد من الصين) والطازج في محلات الأسماك والسوبر ماركت.

4 comments:

Anonymous said...

بالهنا و الشفا يا مريم
الطبق شكله حلو بس للأسف مش بحب الكاليماري خالص بحب السبيط أكتر ابن حلال كده وصغير ..تسلم ايديكي


نجوان

علي عبد المنعم said...

يا أ.مريم.. إحنا شعب معدوم الدخل..
كلمتينا عن الفراخ والمحمر والمشمر.. والمأكولات البحرية والبرية.. قولي لنا بأه إزاي نخبز عيش في بيوتنا.. إزاي ندمس الفول ونقلي الطعمية..

عايزين حاجة شعبي كده

Salma Amer said...

كاليماري مرة واحدة يا مريومة
مش مصدقة
على العموم ملكيش دعوة بكلام على وخليكي في الوصفات المفتكسة الجميلة دي

حجرب واقلك اكيد
وتسلم ايدك مقدما

ام مليكة said...

مريومة

ازيك يا حلوة

بالصدفة في نفس اليوم اللي نزلتي فيه التدوينة عملت كالماري بس مش مقلي عملت طاجن كاليماري واخوكي براء بعد ما اكل قال لي ده بتاع مريم؟؟ طبعا انا مكنتش قريت بس النهارده قريت وهاعمله بكرة ان شاء الله وعلى فكرة حضرتك الكالماري عندنا ب 25 جنية يا اختي فين ابو 17 ده
عموما هاجرب بكرة باذن الله واكتب لك تعليقي

بالهنا